Rozbor vody je najdôležitejšou súčasťou pri úprave vody. Akreditovaný kompletný rozbor vody je jediná cesta ako zistiť či je vaša voda pitná a vhodná na ľudskú potrebu. Voda ako základná tekutina potrebná pre život by mala byť čistá a zdravotne nezávadná.
Na základe rozboru vody vieme jednoznačne určiť, ktoré prvky je potrebné z vody odstrániť aby bola voda vhodná na pitné účely. Vďaka výsledkom vám v ďalšej fáze vieme navrhnúť technológiu na úpravu vody, ktorá tieto prvky z vody odstráni a vy tak môžete vodu bezpečne používať aj na pitné účely.
Voda z vlastného zdroja môže obsahovať prvky, ktoré nie sú vhodné pre človeka. Rozbor vody nás vie upozorniť na prítomnosť týchto prvkov vo vode. Preto pokiaľ máte vlastný zdroj, ktorý ešte neprešiel kontrolou, nečakajte a dajte si spraviť rozbor vody čo najskôr a predídete tak zbytočným zdravotným komplikáciám v budúcnosti. Aj voda z verejných vodovodov môže obsahovať škodlivé látky a preto nie je treba podceniť ani jej úpravu. Najčastejšími problémami verejných vodovodov je zvýšená hladina chlóru a obsahu vápnika.
Rozbor vody je vykonávaný na základe vyhlášky 91/2023 Z. z., ktorým sa stanovujú požiadavky na kontrolu kvality vody určenej pre ľudskú potrebu. Všetky naše rozbory sú certifikované a odber vzorky vody vykonáva akreditovaný pracovník. Kompletný rozbor vody (tzv. Minimálny rozbor vody) je vhodný aj na použitie ku kolaudačnému rozhodnutiu.
Cena za kompletný rozbor vody zahŕňa:
1. Escherichia coli
2. Koliformné baktérie
3. Enterokoky (fekálne streptokoky)
4. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22 °C
5. Kultivovateľné mikroorganizmy pri 36 °C
6. Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov)
7. Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií)
8. Železité a mangánové baktérie
9. Mikromycéty
10. Mŕtve organizmy
11. Abiosestón
12. Absorbancia (254 nm, 1 cm)
13. Amónne ióny
14. Farba
15. Dusičnany
16. Dusitany
17. Voľný chlór – určuje sa pri odberoch z mestských vodovodov
18. Chemická spotreba kyslíka manganistanom
19. Vodivosť
20. Mangán
21. Pach
22. Reakcia vody
23. Zákal
24. Železo
25. Tvrdosť vody
26. Vápnik
27. Horčík